2024.04.19. - Emma

Óriási büntetés a biztosítóknak és alkuszcégeknek!

Nem változtatott a Fõvárosi Bíróság döntésén a Fõvárosi Ítélõtábla, így összesen 6,8 milliárd forintos büntetést kell befizetnie biztosítóknak és alkuszcégeknek, mert korábban megegyeztek az autójavítási díjakról.

Elutasította a Fõvárosi Ítélõtábla azon cégek keresetét, amelyekre kartellezés miatt még januárban szabott ki óriási összegû büntetést a Fõvárosi Bíróság. Ez azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogszerûen büntette versenykorlátozó magatartásért a cégeket és rótt ki rájuk összesen 6,8 milliárd forint bírságot.

Még 2006 végén állapította meg a GVH, hogy az Allianz Hungária, a Generali-Providencia, a Gépjármû-Márkakereskedõk Országos Szövetsége és három alkuszcég megállapodtak a márkaszervizekben 2003-2005 között érvényes autójavítási óradíjakról. Ezzel korlátozták más biztosítók belépését erre a piacra, illetve befolyásolták az alkuszi tevékenységet. A cégek ekkor kapták az óriási büntetést, amelyet a Porsche Biztosítási Alkusz kivételével bíróságon támadtak meg.

Ám a Fõvárosi Bíróság idén januárban nagyrészt helybenhagyta a GVH büntetését, de az érintettek fellebbeztek. A Fõvárosi Ítélõtábla azonban szeptember 24-én teljes egészében elutasította az elmarasztalt vállalkozások kereseteit.

Vagyis az Allianz Hungáriának 5,3 milliárd, a Generali-Providenciának 1,046 milliárd, a GÉMOSZ-nak 361 millió forint bírságot kell fizetnie. A Magyar Peugeot Márkakereskedõk Biztosítási Alkusz Kft. 13,6 millió forint, a Magyar Opel-kereskedõk Bróker Kft. 45 millió, a Porsche Biztosítási Alkusz Kft. 30,7 millió forint büntetést kapott.

Az Allianz, a Generali, a Porsche Biztosítási Alkusz még 2007 márciusában befizette a teljes bírságot. Az Opel-kereskedõk is letudtak már 13,6 milliót. A többieknek nemcsak a fenti összeget kell átutalniuk, hanem azok kamatait is.