Hodúr Cecília tudományos dékánhelyettese az auto.zug.hu -nak elmondta, a Mérnöki Kar kutatói és konzorciumi partnereik hároméves munka eredményeképpen olyan technológiát dolgoztak ki, amely a mezõgazdaság és a feldolgozóipar lignocellulóz tartalmú hulladékából - például bogyósgyümölcs préslepénybõl vagy cukorcirok szalmából - magas hatékonysággal képes a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló etanolt elõállítani.
Az egyetemi oktató közölte, jelenleg világszerte a bioetanol elõállításához könnyen lebontható szénhidrát tartalmú haszon- és takarmánynövényeket - kukoricát, búzát - használnak. Az elmúlt évek terméseredményei, a gabonaárak, illetve a fejlõdõ országok tiltakozása miatt, ezek a növények nem jelentenek hosszú távú megoldást. A Szegeden kidolgozott módszer ezzel szemben növényi hulladékból képes elõállítani az etanolt, környezetbarát módon, anélkül hogy élelmiszertermelésre alkalmas termõterületeket veszítenénk el.
Hozzátette: ráadásul az alkoholtermelés után visszamaradó anyagok hasznosíthatók, biogáz vagy jó minõségû komposzt állítható elõ belõlük.
Az elmúlt évek munkájának eredményeként a technológia elkészült, jelenleg a módszer ipari méretekbe történõ átültetésén és tökélesítésén dolgoznak. A megoldandó problémák között szerepel például az, hogy ha a folyamat során túl magasra emelkedik a cukorkoncentráció, jelentõsen lelassul az alkoholtermelés. A kutatók ezért membránok segítségével igyekeznek a cukor egy részét elkülöníteni.
Hodúr Cecília elmondta, az, hogy a kutatási eredményekbõl mikorra születhet ipari alkalmazás, elsõsorban azon múlik, milyen erõforrásokat tudnak biztosítani a munkához.