rss
bohócdoktor vizit szja 1%
  • KRESZ módosítások: nem kell araszolni a vasúti átjárók elõtt

  • Share on Tumblr

    Forgalmi vizsgán sikertelenséget jelentõ hibának számított, ha a tanuló sofõr 35 km/órás sebességgel „száguldva" közelítette meg a vasúti átjárót. A KRESZ módosítások után ezért már nem fog megbukni.

    – Végre az illetékes szabálygyártók is belátták, hogy a vasúti átjárók megközelítésének korábbi szabályai, mármint, hogy lakott területen belül 30 km/óra, lakott területen kívûl pedig 40 km/óra sebességgel szabad a veszélyt jelzõ táblától az átjárót megközelíteni és legalább 5 km/órával rajta áthajtani, nem szolgálja a baleset megelõzés érdekét – magyarázza Pataki Bálint szakoktató, a Csillag Autósiskola ügyvezetõje.

    Eddig ezt csak a tanuló autók voltak kénytelenek betartani, a többi autós nagy bosszúságára. – Forgalmi vizsgán sikertelenséget jelentõ hibának számított, ha a tanuló sofõr 35 km/órás sebességgel „száguldva" közelítette meg a vasúti átjárót. Ez most úgy módosult, hogy vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni, oly módon, hogy a sofõr eleget tudjon tenni az átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek és a berendezések jelzéseinek – teszi hozzá a szakember.

    A KRESZ módosítások szerint a biztosítás nélküli átjáróknál arra kell ügyelni, hogy az autó meg tudjon állni, ha a sínen vasúti jármû közlekedik. A forgalomszervezõ uyganakkor továbbra is csökkentetheti az átjárókat megközelítõ jármûvek sebességét, de ezt külön sebességkorlátozó táblával kell jeleznie.

    Amennyiben ez a tábla a vasúti átjáró veszélyt jelzõ táblával együtt van elhelyezve, akkor az átjáró ezt feloldja. Ha nem együtt helyezik ki, akkor annak hatályát csak feloldó tábla, ellentétes értelmû tábla vagy útkeresztezõdés oldja fel.

    Pataki Bálint végül egy megtörtént esettel példálózott: – A sebesség korlátozó táblákon levõ szám km/órát jelent. Igy nem következhet be az helyzet, hogy egy 70km/óra sebességkorlátozó táblánál 139km/óra sebességgel hajtó autó vezetõje miután bemérték, pert tudjon nyerni a hatósággal szemben. Ugyanis állítása szerint õ méter/másodpercben értelmezte a táblán található 70-es számot, márpedig ez 252 km/óra sebességet jelent, és õ bõven belül volt ezen az értéken.


    Share on Tumblr
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • 54 év után ugyanabban az autóban

    London - 54 év után autózhatott ugyanabban a kocsiban egy 80 éves brit nyugdíjas postás, amelyet azért adott el 1952-ben, hogy jegygyûrût vehessen kedvesének.

  • A katari állam kisebbségi tulajdont szerezhet a Porsche-ból!

    A zuffenhauseni gyártó immár hivatalosan is közölte, amirõl hetek óta keringtek hírek az interneten; a katari állam kisebbségi tulajdont szerezhet a gyártóban.

    A Financial Times szerint Wendelin Wiedeking, a gyártó elnöke a közel-keleti államban találkozott a katari állami befektetési vállalat vezetõivel, az eredményt pedig az újság szerint néhány héten belül hozzák nyilvánosságra.

  • A közúti ellenõrzéskor a gumiabroncsokat is figyelik

    Novemberben nagyszabású közúti ellenõrzési akciót indít a rendõrség, amely a fõvárosra és a megyeszékhelyekre egyaránt kiterjed.

    Az õszi-téli idõszakra való tekintettel ezúttal azt vizsgálják a rend õrei, hogy a megváltozott idõjárási viszonyoknak megfelelõ mûszaki állapotban van-e az autó.

    Az ellenõrzés a gumiabroncsokra is kiterjed, amelyeket ha nem találnak megfelelõ állapotban, akár a forgalmi engedélyt is elvehetik a helyszínen.

  • Az alkoholnál is veszélyesebb az sms-ezés vezetés közben

    Az életeddel packázol!

    Sokkal veszélyesebb sms-ezni a volánnál, mint alkohol vagy drog hatása alatt vezetni - mutatta ki egy brit kutatás.

    Az sms-ezõ sofõrök reakcióideje 35 százalékkal romlott, míg az alkoholt fogyasztóké 12 százalékkal esett vissza. A kannabisz hatása alatt volánhoz ülõ kísérleti alanyok 21 százalékkal lassabban reagáltak, mint akik tiszta fejjel vezettek és nem írtak vagy olvastak közben üzenetet.

  • Leállították a Kia és a Hyundai modellek importját Kínában

    Szeptember közepén leállították a Kia és a Hyundai modellek importját Kínában, közölte a dél-koreai cég szóvivõje. A kínai kereskedõk szerint a két autógyár megszegte az ország trösztellenes törvényét, így a hatóságok átmenetileg felfüggesztették a két márka importengedélyét, azonban az országban készülõ koreai modellek gyártását nem állították le.

  • Megújul a 3-as BMW

    A BMW-nél összehangolták a új hetes és a megújult hármas bemutatását, talán abban a reményben, hogy a kisebbik modellnek is jut valami a csúcsmodellre irányuló figyelembõl.

    Az E90-es három és fél éve mutatkozott be, így eljött az ideje a modellciklus közepe táján esedékes visszafogott felújításnak.

  • A rendõrség három évre bérelne több mint 2000 autót

    A jelentkezõk alkalmasságának egyik fontos feltétele, hogy az elmúlt három év valamelyikében a társaság jármûbérbeadásból és flottaüzemeltetési szolgáltatásokból származó árbevételének el kellett érnie a nettó 200 millió forintot

    Az államigazgatási szervek központosított beszerzéseit koordináló Központi Szolgáltatási Fõigazgatóság tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki 2100 személyautó hároméves bérletére és flottakezelésére, a rendõrség számára.

  • Potenciális Alfa 159 utód a Bertone-tól

    A Genfi Autószalonon láthatjuk a Bertone Alfa Romeo kupéját – addig be kell érnünk a vázlattal.

  • Osztrákok gyártják a Peugeot 308 RC-Z-t

    Az osztrák Magna-Steyr üzem gyártja a franciák "Audi TT-szerû" sportkocsiját.

    A franciáknak nem éri meg egy teljesen új gyártósort kiépíteni, mivel az autóból túl kevés készül.

    A tavaly bemutatott kétüléses kupé-tanulmányról, amely a 308-as padlólemezére és alkatrészeire épül, már korábban elárulták, hogy néhány éven belül gyártásba kerül

  • Maserati GranTurismo Magyarországon is rendelhetõ

    Magyarországon is rendelhetõ már a Maserati kupé , az elsõ példányt pedig már július elején leszállítják a szerencsés tulajdonosnak.

    A jelenleg kapható egyik legszebb sportkupé a Maserati GranTurismo, sokan panaszkodtak, hogy az autó 400 lóereje kissé kevés a konkurensekéhez képest.

    A tesztekben sem vette jól ki magát, rosszabb gyorsulási adatokat produkált, mint a BMW 650i vagy a Jaguar XKR.


  • Olcsóbb lesz az üzemanyag

    A benzin átlagos, országos ára így 315 forint lesz, míg a gázolajért 294 forintot kell fizetni

  • A Mercedesnél a BMW 7-es fõdizájnere!

    Az új 7-es fõdizájnerét, a kanadai születésû Karim Habibot elcsábította a konkurens Mercedes. Habib a jövõben második ember lesz stuttgarti fõtervezõ, Gorden Wagener alatt, és az F jelû koncepciókért és kísérleti autókért lesz felelõs, amelyek a márka jövõbeni formai irányvonalát vetítik elõre.

  • Nõi parkolóhelyeket alakítottak ki nõknek Horvátországban

    "Vevõink zöme nõ, mi csupán könnyíteni akartunk kicsit az életükön"

    Külön nõi parkolóhelyeket alakított ki egy bevásárlóközpont Horvátországban, amivel "mindennemû" felháborodást váltott ki: feldühítette a nõket, de a férfiakat is.

    A parkolóhelyek a szokásosnál szélesebbek, rózsaszín virágok díszítik aszfaltjukat és jelölik egyúttal, hogy nõké a hely és jobb a megvilágításuk. A nõk zöme azonban ahelyett, hogy örült volna, felháborodott, amiért a bevásárlóközpont "hülyébb" vezetõnek tartja õket a férfiaknál.

  • Autókereskekedés minõsítõ site alakult

    Az autó-viszonteladókkal, illetve a róluk folyó kommunikációnak helyet adó site alakult az USA-ban. Az Egyesült Államok autópiacáról szóló információk gyûjtésével és feldolgozásával foglalkozó, Clear Intelligence Media Inc. bejelentette, hogy MyDealerReport.com néven futó weboldalán számos új ingyenes lehetõséget indított az autóvásárlók felkészülésének segítésére.

  • 90 körözött autó akadt fenn az ellenõrzésen!

    90 körözött autó akadt fenn azon az összehangolt ellenõrzésen, amelyet polgárõrökkel, vámosokkal és közterület-felügyelõkkel közösen tartott tegnap a rendõrség Budapesten.

    A Budapesti Rendõr-fõkapitányság a Mátrix Police Polgárõr Szervezettel és a Budapesti Polgárõr Szövetséggel szervezett közös közúti razziát tegnapra, a Vám- és Pénzügyõrség és a Közterület-felügyelet bevonásával.