2024.03.28. - Gedeon, Johanna

4414 kilométer egy liter üzemanyaggal

Rekordot ért el egy francia csapat az idei Shell Eco-Marathon Europe versenyen, a gallok egy liter üzemanyaggal 4414 kilométert tettek meg a németországi megmérettetésen.
A nantes-i Polyjoule nevû csapat svájci versenyzõk ötéves rekordját adta át a múltnak. A svájciak egy liter üzemanyaggal 3836 kilométert tettek meg anno.

Az üzemanyag-takarékos jármûvek versenyét szervezõ Németországnak sem volt oka szégyenre, a hazai versenyzõk 2795 kilométerre jutottak egy literrel a klettwitzi Lausitzring versenypályán.

A gazdaságos energiafelhasználáson alapuló versenyen 22 európai és afrikai ország 213 csapata mérettette meg magát. A szervezõk szerint mintegy háromezer diák jelentekezett - java részük saját maguk fabrikálta jármûvel - a futamokra.

Eddig csak a napelemes járgányokkal érkezõknek volt némi gondjuk, õket borús idõ hátráltatja.

Magyarországot három csapat képviseli. Az Óbudai Egyetem és a gyõri Széchenyi István Egyetem mellett idén a Kecskeméti Fõiskola is saját jármûvel és lelkes csapattal vesz részt.

A kecskemétiek benzin hajtotta és az óbudaiak etanolos autója a prototípus kategóriában, a gyõriek napelemes járgánya a városi autó kategóriában nevezett.