2024.05.27. - Hella

Meddig nevezhető újnak egy gumiabroncs?

Meddig nevezhető újnak egy gumiabroncs?
Meddig nevezhető újnak egy gumiabroncs?Sok autóvezető számára döntő fontosságú lehet a kérdés: mégis meddig lehet biztonságosan használni egy gumiabroncsot? Mások pedig arra kíváncsiak: Meddig számít újnak egy autógumi, és honnan lehet megtudni a gumiabroncs korát?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran felmerülhetnek az autótulajdonosokban, ennek pedig az oka valószínűleg az, hogy sem Hazánkban, sem máshol nincs szabályozás vagy előírás az autógumik korával kapcsolatban. Kötelezően csupán a legkisebb profilmélység értéke van megadva, a gumik korával összefüggésben így csak az abroncsgyártók ajánlásait, állásfoglalásait, illetve a termékszavatossági előírásokat tudjuk figyelembe venni.

Honnan tudjuk, hogy mikor gyártották a gumiabroncsot?
A téli gumiabroncs kifejezetten a téli közlekedéshez lett kifejlesztve, míg a nyári gumik a hőségben, és a forró aszfalton állja meg a helyét. Emellett léteznek még a négyévszakos gumiabroncsok, melyeket kompromisszumokkal évszaktól függetlenül, egész évben tudunk használni. A téli gumiabroncsokat akkor kell felszerelni az autónkra, amikor a hőmérséklet már nem haladja meg a +7 Celsiusfokot. A Gumiabroncs szakemberei szerint a legjobb, ha a téli gumiabroncsokat már ősszel, szeptember-október környékén megvásárolják az autóvezetők, a tévhitekkel ellentétben a használatukkal nem szükséges megvárni az első havazást sem.

Fontos tudni, hogy a gumiabroncs oldalfalán megtalálható DOT szám árulja el az abroncs gyártási idejét. A DOT szám utolsó négy karakteréből az első kettő minden esetben a gyártási év adott hetét, a második kettő szám pedig a gyártási évet jelöli. Nagyon gyakran az autóvezetők vásárláskor kimondottan olyan abroncsot keresnek, ami nemrég lett gyártva, pedig a gumiabroncs nem egy gyorsan romló árucikk, legfontosabb tulajdonságait így változatlan formában és minőségben hosszú éveken át tökéletesen meg tudja őrizni.

Mikor számít Frissen gyártottnak, és mikor nevezhető Újnak egy gumiabroncs?
A gumiiparban dolgozó szakemberek egyetértenek abban, hogy egy abroncs élettartama 10 év. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni azt is, hogy a megfelelő körülmények között tárolt, még fel nem szerelt abroncsok 5 éven keresztül tökéletesen megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyekkel a gyártás során is rendelkeztek. Tehát egy nem használt, 5 éves abroncs értékesítése, és használata semmilyen műszaki veszéllyel nem jár. Fontos azonban különbséget tenni az „új” és a „frissen gyártott” gumiabroncsok között.

Frissen gyártott gumiabroncsnak számít az a gumi, amelynél a gyártástól számítva maximum 3 év telt el. Tehát egy 3 éve gyártott abroncs még a „frissen gyártott” kategóriába esik, míg egy 3,5 éves guminál már az „új” megnevezés a helyes. De újnak számít az az abroncs is, amely 5 esztendős. Hogy miért? Mert különböző kémiai és fizikai folyamatok hatására indul be az abroncs öregedése. Gyártás során különböző adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe annak érdekében, hogy ezektől a hatásoktól megtudják védeni az abroncs állapotát. Ezek a speciális adalékanyagok megakadályozzák az ózonnal és oxigénnel történő kémiai reakciókat, melyek csökkentenék a gumiabroncs teljesítményét. Egy jó állapotban lévő abroncs tehát értékesíthető akkor is, ha az 6 éve lett gyártva, ebben az esetben azonban már csak 4 évig tanácsos azt használni.