2024.05.14. - Bonifác

Nem élet az élet gépkocsi nélkül

London - Nem élet az élet a gépkocsi nélkül, legalábbis Nagy-Britanniában, ahol a lakosság négyötöde a magas benzinár ellenére sem tudja elképzelni, hogy lemondjon az autóról - derült ki egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatásból.
A brit autóklub, az Automobile Association (AA) által végzett felmérés, amelyben 18 547 autós véleményét tudakolták meg, arra is rávilágított, hogy a férfi gépkocsivezetõk 3 százaléka elõbb venné fontolóra, hogy megváljon feleségétõl vagy partnerétõl, mintsem imádott négykerekû társától.

A kocsihoz való ragaszkodás nem jelenti azt, hogy a közúti forgalomban nincsenek zavaró tényezõk. A megkérdezettek 30 százalékát leginkább azon autóstársaik irritálják, akik nem tartják be a követési távolságot, szorosan rátapadva az elõttük haladó jármûre. A válaszadók 26 százaléka viszont azoknak a gépkocsivezetõknek a magatartását sérelmezi, akik a volán mögött sem bírnak lemondani a telefonálásról.

"A magas üzemanyagárak miatti borúlátás, a növekvõ adók, vagy a forgalom biztonságát veszélyeztetõ vezetõi magatartás ellenére az autósok túlnyomó többsége kocsi nélkül elképzelni sem bírja az életét. Ez világos üzenetet fogalmaz a kabinet és a helyi önkormányzatok számára, hogy meg kell(ene) tanulnunk együtt élni a személygépkocsival, mintsem folyamatosan megkísérelni korlátozni az autóhasználatot" - hangsúlyozta Edmund King, az AA elnöke.